ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΑΓΙΑΣ ΕΥΦΗΜΙΑΣ





11 Ιουλίου γιορτάσουμε  το Θαύμα της Αγίας Ευφημίας της θαυματουργού.

Η Αγία που επισκεπτόταν τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη τις οποίας είχε μεγάλη Αγάπη και την αποκαλούσε η ΕΥΦΗΜΟΎΛΑ ΜΟΥ.
Θαύμασε την ζωή της Αγίας και τα μεγάλα μαρτύρια που πέρασε.
Το άφθαρτο σώμα της Αγίας Ευφημίας βρίσκεται στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Φαναρίου Κωνσταντινουπόλεως στο Παρεκκλήσιο της Παμμακαρίστου του Πατριαρχικού Ναού, επάνω σε μια μαρμάρινη βάση δίπλα στα  σκηνώματα των Αγίων Σολομονής και Θεοφάνους της πρώτης συζύγου του αυτοκράτορα Λέοντος ΣΤ του Σοφού.
Η μνήμη της γιορτάζει στις 16 Σεπτεμβρίου.
Όμως στις 11 Ιουλίου γιορτάζουμε την ανάμνηση του θαύματος που έγινε στο σκήνωμα της Αγίας το 451μχ.
Την εποχή εκείνη επί τού Μαρκιανού και της Πουλχερίας συντάχθηκαν δύο τόμοι που περιείχαν τον όρο της συνόδου  451μΧ που έγινε στην Χαλκηδόνα και ήταν μια των Ορθοδόξων και μια των Μονοφυσιτών.
Για να πάψει η έριδα μεταξύ τους, αποφασίστηκε να μπούν οι δύο τόμοι μέσα στο σκήνωμα της Μεγάλης Αγίας Ευφημίας και να  δουν τι θα γίνει.
Έκλεισαν μέσα στην Αγία τους δύο τόμους και την άλλη μέρα βρήκαν τον τόμο των Μονοφυσιτών στα πόδια της Αγίας τσαλακωμενο και των Ορθοδόξων στημ αγκαλιά της Αγίας.
Έτσι η Αγία Ευφημία έδειξε με μεγάλο θαύμα ποιο είναι το ορθό και σωστό.
Αγία Ευφημία πρέσβευε για όλους μας.

Απολυτίκιο

Λίαν εὔφρανας, τοὺς Ὀρθοδόξους, καὶ κατήσχυνας, τοὺς κακοδόξους, Εὐφημία Χριστοῦ καλλιπάρθενε. Τῆς γὰρ Τετάρτης Συνόδου ἐκύρωσας, ἃ οἱ Πατέρες καλῶς ἐδογμάτισαν. Μάρτυς ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσαοθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου